Het Apeldoorns Vocaal Ensemble was een kamerkoor. Al die jaren verzorgden ongeveer 20 enthousiaste amateur-koorzangers met veel plezier en grote inzet aan mooie concerten. Er is hard gewerkt aan stemvorming en ademhaling, partijen werden thuis voorbereid. Zo groeide het koor in klank en muzikaal vermogen. Veel (oud) leden kijken er dankbaar op terug.

We putten uit een lange traditie van koormuziek vanaf ca.1500 tot heden. Veel a capella, maar ook muziek met begeleiding van orgel, continuo of een klein instrumentaal ensemble voerden we uit.

een muzikale terugblik

We hebben boeiende programma’s gebracht, waaronder het Requiem van Duruflé met kamerkoor ERATO uit Groningen en het Requiem van Howells met het Zwols Vocaal Ensemble. Ook namen we deel aan de festivals met Velju Tormis uit Estland en James MacMillan uit Schotland.
We werkten samen met Daan Manneke om nieuwe muziek van hem uit te voeren. Dit combineerden we met poëzie van Robert Laboresa, een Apeldoornse dichter en voordrachtskunstenaar.

Ons 35-jarig jubileum vierden we met muziek van Bach en Mendelssohn. De componist Andries van Rossem heeft voor deze gelegenheid een nieuw stuk voor ons gecomponeerd. Wachet auf Bach. We waagden ons aan muzikaal theater met renaissancemuziek in de comedia del arte van Banchieri. We organiseerden een scratch dag met het Requiem van Fauré.

Op 7 maart 2020 vierden we zowel het 40-jarig jubileum van het ensemble als dat van onze dirigente en oprichtster Thea Endedijk. Bij deze gelegenheid zongen we in samenwerking met de Koorschool Arnhem (eveneens onder leiding van Thea Endedijk) The Mass of the Children van John Rutter. Dit werd een hoogtepunt in het bestaan van het koor en voor onze dirigente die daarmee een diep gekoesterde wens in vervulling bracht: De vreugde van het zingen met kinderen en volwassenen beleven.

In samenwerking met de Koorschool verzorgden we ook tweemaal de muzikale invulling van een Festival of Lessons and Carols in de Grote Kerk te Almelo. (dec 2019 en dec 2023)

In oktober 2021 brachten we –nog maar net opgekrabbeld uit de coronacrisis een programma in de Engelse en Venetiaanse koortraditie rond de Missa San Marco van de hedendaagse Engelse componist Ronald Corp. Vol trots konden we weer van ons laten horen.

Daarop namen we Franse, Engelse en Amerikaanse composities van de 19e eeuw tot heden onder handen met als kern werken van Fauré. Het was april 2022.

Net als veel koren merkten ook wij dat de coronacrisis diepe sporen heeft nagelaten in de koorwereld. We moesten steeds meer moeite doen om op elke stemgroep voldoende bezetting te hebben. Desondanks verleenden we op 12 november 2022 met veel plezier onze medewerking aan een concert van het Apeldoorns Symfonie Orkest. Voor de pauze stonden muziekstukken uit opera en oratorium van Händel, Mendelssohn-Bartholdy en van Offenbach geprogrammeerd. Het was voor koor en orkest een nieuwe ervaring. Vooral het stuk Verleih uns Frieden van Mendelssohn-Bartholdy maakte vanwege de actualiteit diepe indruk op de orkestleden, de zangers en het publiek. In dit concert brachten wij ook een bijzonder a capella werk I van Jonathan Dove, In beauty may I walk.

Onder de titel ‘In Vuur en Vlam’ brachten we in maart 2023 een a capella concert. We bezongen de liefde met muziek uit alle tijden.

Toen werd het tijd om na te denken over de toekomstperspectieven. We willen niet langzaam stilvallen. Voor ons geen Fade away zoals met veel radio tunes. We namen risico met een groots project rond de Psalmen: Prachtige werken van Schutz, Sweelinck, Mendelssohn en Copland. Met twee grote kersen op de taart Het Psalmenconzert van Zimmerman en de Chichester Psalms van Leonard Bernstein. Ook dit werk stond op het wensenlijstje van onze dirigente. We werkten opnieuw samen met de koorschool Arnhem, trommelden oud-leden en projectzangers op. In een bomvolle Hofstadkerk lieten we op 9 maart 2024 nog eenmaal van ons horen. En hoe. Met opgeheven hoofd hebben we het podium kunnen verlaten.

Op de pagina concerten vind je een overzicht van alle muziek die we in de afgelopen 45 jaar gezongen hebben.