Het Apeldoorns Vocaal Ensemble is in 1980 opgericht door dirigent Thea Endedijk. Het is een kamerkoor dat bestaat uit ca. 20 enthousiaste amateur-koorzangers. Het plezier van het muziek maken staat voorop, maar tegelijkertijd wordt er hard gewerkt aan een goede en serieuze voorbereiding van de concerten die een of twee keer per jaar gegeven worden.
Deze serieuze aanpak uit zich bijvoorbeeld in de aandacht voor stemvorming en ademhaling, in afspraken over thuisstudie en het twee keer per jaar houden van een studiedag.

Het repertoire van het AVE bestaat uit zowel geestelijke als wereldlijke muziek en wordt gekozen uit de muziekliteratuur van ca. 1500 na Chr. tot heden. Veelal wordt de muziek a capella ten gehore gebracht, maar soms wordt ook gezocht naar begeleiding van orgel, continuo of een klein instrumentaal ensemble.

Het AVE heeft een aantal boeiende programma’s gebracht, waaronder het Requiem van Duruflé met kamerkoor ERATO uit Groningen en het Requiem van Howells met het Zwols Vocaal Ensemble. Ook nam het deel aan de festivals met Velju Tormis uit Estland en James MacMillan uit Schotland.
Muziek werd gecombineerd met poëzie van Robert Laboresa en het koor werkte samen met Daan Manneke om nieuwe muziek van hem uit te voeren.
Het 35-jarig jubileum werd gevierd met muziek van Bach en Mendelssohn en nieuw werk van de componist Andries van Rossum.
Met theatrale elementen waagde het koor zich op het terrein van de renaissance opera van Banchieri en organiseerde het een scratch dag met het Requiem van Fauré.

Op 7 maart 2020 vierde het AVE het 40-jarig jubileum, van koor zowel als van de dirigent Thea Endedijk, met The Mass of the Children van John Rutter, in samenwerking met de Koorschool Arnhem. Een hoogtepunt in het bestaan van het koor.

In oktober 2021 bracht het koor een programma in de Engelse en Venetiaanse koortraditie rond de Missa San Marco van de hedendaagse Engelse componist Ronald Corp.

In april 2022 werden Franse, Engelse en Amerikaanse werken van de 19e eeuw tot heden vertolkt. Centraal stonden werken van Fauré.

Op 12 november 2022 verleende het koor medewerking aan een concert van het Apeldoorns Symfonie Orkest. Voor de pauze stonden muziekstukken uit opera en oratorium geprogrammeerd. Composities van Händel, Mendelssohn-Bartholdy en van Offenbach werden gebracht door symfonieorkest en koor. In beauty may I walk, een bijzonder a capella werk van Jonathan Dove was een bijdrage van het koor alleen. Het was een afwisselend programma. Deze samenwerking was zowel voor koor als orkest een nieuwe ervaring waar veel plezier aan werd beleefd.

In maart 2023 voerde het AVE een a capella programma over de liefde uit onder de titel ‘In vuur en vlam’ met muziek uit alle tijden.